Proza ir fermentēta!

31. oktobra tumšā vakarā, kad skolasbērni svinēja Helovīnus jeb saldumu izprasīšanas dienu, daudzi tukumnieki devās uz Tukuma mazo pili, kur notika konkursa “Tukuma prozas lasījumi 2019 – Prozas fermentācija” noslēguma pasākums, kas bija veltīts pasaku tēva Anša Lerha-Puškaiša 160 gadu jubilejai, jo arī viņš rakstīja un vāca spoku stāstus.reizi konkursa vēsturē divu vislabāk novērtēto stāstu autorus apbalvot ar naudas prēmijām.

Pūles atalgojas

Pateicoties šīs tradīcijas organizatoru – biedrības “Tukuma Literātu apvienība” – uzņēmībai, piedaloties gan Tukuma pašvaldības pirmajā kultūras projektu konkursā, gan Valsts Kultūrkapitāla projektu konkursā, finansiālu atbalstu projekts saņēma no abiem, tāpēc bija iespēja gan sarīkot gaumīgu pasākumu, gan uzaicināt žūrijā Latvijā atzītākās literatūras kritiķes, un pirmo reizi konkursa vēsturē divu vislabāk novērtēto stāstu autorus apbalvot ar naudas prēmijām.

Autori.
No kreisās: Uldis Bruzguls, Marija Anmane, Rolanda Bula, Guna Roze, Ilga Liepiņa, Gvido Drage
Ragi
Mežonīgā Jūlija

Sešas labas filmas

Šī gada tēma bija – šausmas, un kā izrādās – tas ir ļoti grūts žanrs, ne katram pa spēkam. Droši vien tāpēc savus darbus konkursam iesūtīja tikai seši autori, ierasto 8 -10 vietā. Toties lasījumu noslēguma pasākums bija vislabāk apmeklētais 7 gadu laikā – pils kamīna zālē bija pulcējušies vairāk nekā 50 sarkanmelnā tērptu klausītāju. Jaukākā atzinība, ko pēc tam dzirdējām no apmeklētājiem, bija: “Jūtamies kā noskatījušies sešas labas filmas.” Te nenovērtējams nopelns ir arī vakara skaņu burvim – dīdžejam Uldim Rudakam, arī Tukuma kultūras nama apgaismojumam un apskaņošanas aparatūrai. Savukārt žūrija sacīja, ka Tukumā ir ļoti atsaucīga publika, un kas gan būtu filma bez skatītājiem?!

Vakara vadītāja Romēna un DJ Uldis Rudaks
Uzkodas
ēdamie Izrakteņi

Sarkanmelnie klausītāji
Dress code = sarkans + melns
Fermentācijas katls
Notiek prozas fermentācija

Fermentācija

Kad sarkanmelnie tukumnieki bija uzcienājušies ar pūķu embrijiem, vienreiz ēdamajām sēnēm, zombiju pirkstiņiem vai čūsku acīm un virsū uzdzēruši raganas asaras vai dziru “vampīra prieks”, izlozes kārtībā cits pēc cita savus darbus nolasīja visi seši autori: Marija Anmane, Guna Roze, Gvido Drage, Ilga Liepiņa, Rolanda Bula un pirmo reizi arī līdz šim nezināmais Uldis Bruzguls, kurš strādājis Cēsu milicijā un policijā, pensijas gadus pavada Tukumā. Pēc lasījuma autori savu manuskriptu iemeta melnajā fermentācijas katlā, nenojaušot kāds būs rezultāts. Kad visu sešu “filmu” scenāriji bija nolasīti, katrs klausītājs varēja balsot par diviem sev vistīkamākajiem darbiem, bet autori – par vienu, izņemot sevi. Viena balsošanas lapiņa izrādījās nederīga, jo bija nobalsots par trim darbiem. Pirms apbalvošanas izņēmām no katla prozas fermentācijas procesa rezultātu. Izrādās – aparāts bija izvēlējies dažus teikumus no katra darba un savādi tos samiksējis. Smejot līdz asarām, nolasījām šo miksli skaļi, un tad jau sekoja apbalvošana.

Žūrija
No kreisās: Bārbala Simsone, Linda Zulmane, Jūlija Dibovska

Balvas un gandarījums

Žūrijas balvas bija četras: trīs nominācijās un galvenā – “Žūrijas balva”. Nominācijā “Valodas maģija” žūrija apbalvoja Gvido Dragi par stāstu “Mežainis”; nominācijas “Maģiska ideja” balva tika piešķirta Ilgai Liepiņai par stāstu “Sarkanā kļava”, bet nominācijas “Stāsta maģija” balvu saņēma Guna Roze par stāstu “Zirgs”.

Džūkstes Pasaku muzeja simpātiju balvu saņēma Uldis Bruzguls par stāstu “Kapu sejas”. Klausītāju un arī autoru simpātijas pārliecinoši piederēja Ilgai Liepiņai (kopā viņai 3 balvas), bet žūrijas galveno balvu saņēma Gvido Drage. Turklāt viņš saņēma arī žūrijas priekšsēdētājas Bārbalas Simsones piedāvājumu izdot stāstu krājumu izdevniecībā “Zvaigzne ABC”. Nu, ko! Pūres dzejniekam, kurš jau trešo gadu piedalās Tukuma prozas lasījumos un otro gadu pēc kārtas tajos uzvar, jāmaina profils un naski jāraksta proza, jo šādi piedāvājumi negadās katru dienu.

Ilga Liepiņa
Ilga Liepiņa ar Klausītāju balvu
Balva
Balva.
Šogad “Tukuma prozas lasījumu” uzvarētājiem bija īpaši gatavotas balvas – dress code “melns+sarkans” stilā ieturēta īpaša grāmata-kaste.

Jāpiebilst, ka intriga par uzvarētājiem saglabājās līdz pēdējam mirklim, jo žūrija darbus vērtēja anonīmi. Bija izdomāta īpaši konspiratīva sistēma, lai nominantu vārdus zinātu vien balvas izgatavotāji – SIA “Wonder Things” no Tumes. Bešā nepalika neviens, jo visi autori saņēma arī pateicības balvas – teātra vai grāmatnīcas dāvanu kartes.

Tagad Tukuma prozisti gatavojas Kurzemes prozas lasījumiem, kas notiks 30. novembrī Ventspils Rakstnieku mājā. Kāds turp dosies ar to pašu stāstu, ko lasīja Tukumā, kāds – ar citu.