Rituāli vējā

Trešdienas vakara laika ziņas brīdināja par lietu, sniegu, vēju, slidenām ielām un ārkārtas stāvokli uz apledojušajiem ceļiem. Un – lūk, lūk!- ceturtdienas rīts jau sākās ar haosu nekoptajās Rīgas ielās…

Kamēr Tukumā un novadā viss nosacīti mierīgi, malkojot rīta kafiju, ielūkojos latviskās dzīvesziņas gadagrāmatā. Izrādās – šodien tajā ieteikti rituāli vējā! Un vējš – kaut neliels, ar minimālām brāzmām – tomēr ir. Tātad – ko gan „tā-ā-du” varētu pasākt? Pus pa jokam, protams.

Sākas jauns gads. Jaunu darbu, pārdrošu ieceru un gaisā parautu sapņu laiks…

No pieredzes zinu, ka ne visu var un pat ne visu vajag piepildīt, iegūt un īstenot. Un tomēr – ir lietas, ko joprojām gribas: no dienas dienā, no gada gadā.

Ejot cauri pilsētai – savam visnotaļ jaukajam Tukumam, izmantoju agrā rīta burvību – tukšo ielu dāvāto iespēju runāt skaļi. Es gribu, lai man nekad nav jākaunas ne par vienu no mūsu valsts „100 gudrajām galvām” Rīgā un mazāko skaitu- savā pašvaldībā. Es gribu, lai devīze, kas vienmēr redzama ministru prezidenta kabinetā pie sienas, domās un centienos allaž būtu acu priekšā un prātā, lai tā visiem tautas kalpiem būtu galvenais kritērijs darbos, kas tautas labā darāmi. Es gribu, lai Temīdai Latvijā kāds noņem acu apsēju! Lai viņa redz, kas, taisnu tiesu spriežot, reizēm tiek likts svaru kausos. Es gribu justies droša par savu dzīvību savā valstī, pilsētā, ielā un pagalmā – lai tad, kad vēršos pēc palīdzības, tuvumā gadās vismaz viens atsaucīgs, saprotošs un palīdzēt gatavs līdzpilsonis! Es gribu iespējami ilgāk būt – vismaz nosacīti – vesela, un lai tad, kad vajadzīga mediķu palīdzība, samaksa par pakalpojumu ir adekvāta. Es gribu, lai, sekojot plašsaziņas līdzekļu informācijai, ik pa laikam nav sāpīgi jākonstatē, ka daudziem jo daudziem šajā dzīvē klājas aizvien sliktāk: daudzi no viņiem to nebūt nav pelnījuši…

Es gribu būt laimīga! Jūs arī? Tad dariet tāpat kā es: izejiet vējā, pasakiet to skaļi – visiem vējiem, visām zvaigznēm, vienvienīgajam Mēnesim un bezgalīgajām debesīm. Pēc tam – ejam katrs savās ikdienas gaitās un darbos, gatavi piepildīt viskarstākās vēlmes un pārdrošākos sapņus. Tas tikai iesākumā šķiet neiespējami.