Apēst grāmatu. M.Zālīte “Paradīzes putni”

16.februāra vakarā Durbes pilī notika mūsu novadnieces, literātes, Tukuma Goda pilsones un Rožu svētku patroneses Māras Zālītes jaunā romāna “Paradīzes putni” otrie atvēršanas svētki, kas šoreiz bija rīkoti īpaši autores novadniekiem – tukumniekiem. Pils zāle bija M.Zālītes daiļrades cienītāju pilna. Starp visiem arī četras TLA literātes: Baiba Talce, Marija Anmane, Guna Roze un Rolanda Bula.

“Paradīzes putni” ir 2013. gadā iznākušā, LaLiGaBa balvas ieguvēja romāna “Pieci pirksti” turpinājums. Mazā Laura, kas pirmajā romānā ar piecgadīga bērna acīm vēroja padomju laikus 50.to gadu beigās pēc atgriešanās no izsūtījuma Sibīrijā, nu ir izaugusi. “Paradīzes putnos” Laurai jau desmit gadu, jauni iespaidi, piedzīvojumi, pārdzīvojumi un secinājumi.

Pusotra stunda, kamēr Māra Zālīte lasīja fragmentus no jaunā romāna, paskrēja nemanot un neatslābstošā uzmanībā. Vienu no nodaļām TLA prozistes jau bija dzirdējušas Prozas lasījumos 2017. gada decembrī, un atzina, ka pēc redaktūras fragments kļuvis vēl labāks – kodolīgāks un iedarbīgāks.

Pēc lasījumiem un klātesošo jautājumiem M.Zālīte visus aicināja uz tasi kafijas. Ir teiciens – es to grāmatu burtiski apēdu! Vārda tiešā nozīmē viesi apēda grāmatu-torti “Paradīzes putni”. Ļoti garšīga! Nešaubāmies, ka tikpat garšīgs ir arī pats romāns.