Pēteris Cīmanis – In Memoriam

Samtaini sanēja smiltis,
jūra šalca kā piekususi –
tai brīdī Dvēsele Tava
uz Gaismu bij aizlidojusi.

/Sarma Upesleja/

2018. gada 8.aprīļa rītā Aizsaules ceļos devies Pēteris Cīmanis – literāts, dzejnieks, aizrautīgs kultūras cilvēks un TLA biedrs.

Pēteris Cīmanis dzimis 1930.gada 24.novembrī – zilo ezeru zemē Latgalē, ierēdņu ģimenē. Viņš bija jaunākais no četriem ģimenes bērniem. Kara laikā visa ģimene tika pārvietota uz Kurzemi.

Pēc pieciem armijas dienestā nokalpotiem gadiem, atgriežoties Kurzemē, viņš satika talsinieci Viju – nodibinājās patiesi laimīga, ar diviem gudriem, sirsnīgiem un labiem bērniem svētīta ģimene. Citādi nemaz nevarēja būt: Pēteris allaž bijis strādīgs, godīgs, uzticīgs vīrs un rūpīgs, gādīgs tēvs. Laimīgā laulībā pavadīti 62 gadi.

Pētera dzīvē visa mūža garumā sirdslieta allaž bijusi kultūra. Iesākumā tas bija saistīts ar Talsu Tautas teātri, kur viņam uzticēja galvenās mīlētāju lomas. Kad ģimene pārcēlās uz dzīvi Rīgā, viņš turpināja teātra gaitas gan kā aktieris, gan režisors. Darba pēdējais posms bija Latvijas Valsts Televīzijā, kur Pēteris bija gan fotogrāfs, gan režisors, gan raidījumu redaktors.

Kad darba gaitas nomainīja pelnītās atpūtas posms, ģimene daļēji pārcēlās uz dzīvi  pie iemīļotās dzintara jūras,- atgriezās Kurzemē. Pētera Cīmaņa dzīvē sakās literāta posms: izpaudās un krāšņi uzplauka viņa dzejnieka talants. Pēteris darbojās Tukuma Literātu apvienībā, ap sevi pulcināja arī Engures puses literātus, un viņa vadībā darbojās dzejas un literatūras cienītāju pulciņš.

Pēteri Cīmani allaž esam pazinuši kā darbīgu, dzīvi mīlošu,  atsaucīgu, kultūru mīlošu cilvēku. Savu dzīves nogali Pēteris piepildīja dziedot un dzejojot.