Dzeja paiet malā!

Dienu pirms mūsu valsts simtgades Tukumā notika jau sestie, tātad tradicionālie prozas lasījumi, par ko paši literāti, parodējot tukumnieku Dzejas dienu pasākumu Raiņa un Aspazija mājā Rīgā, jokoja: šoreiz lai dzeja paiet malā!

Šogad Tukuma prozas lasījumos piedalījās astoņi autori, seši no tiem no “Tukuma Literātu apvienības”. Rolanda Bula, Ilga Liepiņa un Guna Roze lasīja psiholoģiski piesātinātus stāstus, Gvido Drage īsu, emocionālu etīdi, Imants Liepiņš sava fantastikas darba ideju ir nosapņojis, Vilis Seleckis turpina kriminālistikas tēmu, un dzirdētais fragments sola, ka tas būs gana jautrs “krimiķis”. Olga Meldere, kura Tukuma prozas lasījumos piedalījusies četras reizes, lasīja vienkāršībā sirsnīgu tēlojumu – atzīšanos mīlestībā Latvijai. Kā patīkams pārsteigums visiem bija debitants – daudzsološais Tukuma Raiņa ģimnāzijas 12. klases skolnieks Krišs Grunte, kurš savā darbā aizskāris mīlestības un nāves tēmas.

Žūrijā tika aicinātas trīs profesionāles: Jūlija Dibovska – literatūras kritiķe, literatūrzinātniece, tulkotāja, laikraksta “Kultūzīmes” redaktore; Linda Zulmane – literatūrzinātniece, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja, Piejūras pilsētu literārās akadēmijas vadītāja, Liepājas Universitātes HMZF lektore un Dace Brakmane – Tukuma bibliotēkas pieaugušo literatūras nodaļas vadītāja. Šoreiz gadskārtējos prozas svētkus īpašus palīdzēja radīt Liepājas teātra aktieris Ēriks Vilsons, kurš vadīja pasākumu. Jāpiebilst, ka Tukuma literāti viņu iepazinuši, tiekoties Kurzemes prozas lasījumos Ventspilī, jo Ēriks Vilsons jau vairākus gadus ir pievērsies arī prozas rakstīšanai.

Ar patiesu prieku varam paziņot rezultātus: Žūrijas balvu ieguva Gvido Drage, arī Autoru balvai kolēģi nominēja Gvido Dragi. Savukārt Klausītāju balvā 1. vietas rezultāts bija neizšķirts, tāpēc to saņēma divi autori – Ilga Liepiņa un Krišs Grunte. Žūrijas īpašā balva un Liepājas LRS simpātiju balvas saņēma Krišs Grunte un Guna Roze.