Prozas fermentācija 31.oktobrī

“Prozas fermentācija”, kas ir Tukuma prozas lasījumi jaunā kvalitātē, sola saturīgi pavadītu atpūtas vakaru gan literatūras mīļotājiem, gan tiem, kas 31. oktobra vakarā vēlas izmukt no skolasbērniem, kas nemitīgi zvanīs pie durvīm un prasīs saldumus.

Šī gada žanrs – šausmas – pielāgots veļu laikam, bet pasākums būs veltīts novadniekam Ansam Lerhim-Puškaitim, kurš sacerēja un pierakstīja arī spoku stāstus.

Ideja, ka Tukuma prozas lasījumi varētu būt arī tematiski, pirmoreiz gaisā novirmoja 2017. gadā, kad, izlasot iesūtītos darbus, to vērtētāja Jūlija Dibovska nodomāja, ka autoriem bijis uzdevums – Pārvertības. Toreiz tā bija tikai sagadīšanās.

Sapnītis, ka pasākums notiks bijušajā Tukuma fermentu rūpnīcā, diemžēl nepiepildījās – īpašniekiem bija bail laist cilvēkus iekštelpās. Tomēr nevēlējāmies arī ierasto bibliotēku, gribējās kaut ko mistisku, neierastu. Pils ir lielisks atradums, paldies saimniekiem, ka mūs uzņems. No vārda “fermentācija” gan neatteicāmies. Ko tas nozīmē rakstniekiem, atklāsim pasākumā. Vakara gaitā notiks patiešām reāla prozas fermentācija. Kas no tā iznāks, šobrīd nezina neviens.

NEVIENĀ STĀSTĀ NAV VARDARBĪBAS, bet jau tagad autori atzīst, ka šausmas ir daudz grūtāks žanrs nekā reālisms.

“Tukuma prozas lasījumi” ir konkurss, kas notiek jau 7 gadus. Iesākumā labāko stāstu noteica tikai klausītāji, pēc tam arī paši autori. Taču autoriem, lai uzzinātu savas vājās vietas un lai pilnveidotos, ļoti svarīgs ir profesionāļu vērtējums. Tāpēc pirms trim gadiem pirmoreiz darbus izvērtēja profesionāli literatūrzinātnieki. Šogad mūsu šausmu stāstus vērtēs jau trīs kritiķes – Jūlija Dibovska (Latvijas Mediji), Linda Zulmane (Liepājas Universitāte) un Bārbala Simsone (Zvaigzne ABC), kura specializējusies tieši šausmu un fantāzijas žanrā.

Pirmo reizi žūrija apbalvos ne tikai vienu labāko darbu, bet arī nominācijās “Stāsta maģija”, “Valodas maģija” un “Maģiska ideja”. Būs arī ierastā “Autoru balva” un “Klausītāju balva” – tātad KATRS KLAUSĪTĀJS VARĒS BALSOT PAR SEV TĪKAMĀKO STĀSTU.

Taču tas vēl nav viss! Šogad pirmo reizi autori saņems īpašas piemiņas balvas, ko izgatavo mūsu pašu “Wonderthings” no Tumes. Bet pat tas vēl nav viss! Divu galveno – Žūrijas un Klausītāju balvu autori saņems arī naudas prēmiju 50 Euro, ko paši autori nemaz nezina (tagad uzzina).

Tas viss iespējams tāpēc, ka “Prozas fermentācija” guva finansiālu atbalstu ne tikai Tukuma novada Domes izsludinātajā kultūras projektu konkursā, bet arī Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursā, kas noslēdzās 25. oktobrī. Literārs konkurss un cienīgas balvas autoriem liek nopietnāk attiekties pret to, ko un kā uzraksta. Tā savā ziņā ir kvalitātes garantija.

Intrigai varam atklāt, ka no sešiem autoriem pieci ir tukumniekiem jau labi zināmi, bet viens ir misters X – viņu pat literātu apvienības senbiedri pirmoreiz satiks tikai 31. oktobra vakarā.

PASĀKUMU APSKAŅOS LEĢENDĀRAIS MŪZIKAS ŽURNĀLISTS, DJ Uldis Rudaks,

Darbosies bārs-kafejnīca ar baisu un arī normālu ēdienkarti, bet klausītājus biedēs mežakuilis, divas čūskas, vismaz viens zirgs, Ļeņins, daudz žurku un, protams, veļi.

NEBAIDIES! NĀC! NOKLAUSIES! NOBALSO!