TLA notikumi 2020. gadā

Janvāris

PANĀKUMI. Rolandas Bulas romāns “Upes laiks” ierindojies Latvijas bibliotēku 2019. gadā pirktāko grāmatu “TOP 50” 44. vietā. Savukārt Gunas Rozes “Sadursme” laikraksta “Kultūras Diena” latviešu oriģinālliteratūras 2019. gada “ražas” apskatā minēta starp labākajiem neparastas formas meklējumiem.

TIKŠANĀS. 2019. gada decembrī R. Bula viesojās Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālē “Pūce”, bet šā gada janvārī tikās ar lasītājiem Smārdē. Daina Jansone-Treice 16. janvārī tiksies ar lasītājiem Saldus bibliotēkā.

GRĀMATA. Gada nogalē “Jumava” izdeva gadskārtējo krājumu “Latvijas leģendas”, kurā lasāms arī Ilgas Liepiņas apraksts par diriģentu Vitalu Kikustu.

SADARBĪBA. Tukuma Mākslas muzejā bija apskatāma jaunieguvumu izstāde “Katram savs stāsts”, kur TLA literāti rakstīja impresijas par gleznām un skulptūrām. Piedalījāmies arī LTV veidotā sižetā par šo izstādi.

Marts

GRĀMATU IZSTĀDE. Jau ceturto reizi TLA piedalījās Latvijas grāmatniecības gada lielākajā notikumā – izstādē “Latvijas Grāmata 2020”, kas no 28. februāra līdz 1. martam notika Rīgā, Ķīpsalas izstāžu hallē.

PUBLICITĀTE. 28. februārī Kurzemes rakstnieces G.Roze, R.Bula un J.Egle bija Latvijas Radio raidījuma “Kultūras Rondo” viešņas, stāstot par radošo darbu un literārajiem procesiem Kurzemē.

GLEZNU IZSTĀDE. Februārī Ventspils Jaunrades namā bija skatāma Aigara Brica gleznu izstāde. Gleznas papildina tām veltīti TLA literātu darbi. Martā izstāde aplūkojama Veselavas muižā Priekuļu novadā, pēc tam ceļos uz Saldus bibliotēku.

LĪDZDALĪBA. 27. februārī Andris Jansons piedalījās Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotajā Dzejas simpozijā Vecrīgā, neformālā gaisotnē iepazīstot dažādu tautību studentu dzeju, kā arī lasot savu.

VELTĪJUMS. G. Roze Tukuma Rožu svētku bērnu programmai rakstīja libretu Valda Zilvera mūziklam “Īkstīte”. Libretu veido pavisam īpašs, Tukuma novadam veltīts stāsts. Tā būtu rakstnieces dāvana novadam un Rožu svētkiem. Diemžēl Covid ierobežojumu dēļ svētki nenotika.

JAUNAS GRĀMATAS. Februāra beigās pie lasītājiem devās Rolandas Bulas sestā grāmata – kriminālromāns “Sīnāja kalna lieta” (Latvijas Mediji). 4. martā notika tā atvēršanas svētki Rīgas Centrālajā bibliotēkā. Bet 5. martā iznāca Annas Jurševicas pirmais dzejoļu krājums “Kad vējš sudrabu spēlē”.

Maijs

TUKUMA LITERĀTI STĀSTA, KO DARA COVID DIKTATŪRAS LAIKĀ:

Jurģu dienā uz mūža mājām pavadījām mūsu brīnišķīgo Mariju Anmani.

Rolandai Bulai aprīlī bija publicētas divas intervijas: apgāda Jānis Roze izdevumā “Ziņnesis” un “Rīgas Apriņķa Avīzē”. Strādā pie jauna romāna.

Andrim Jansonam liels notikums – gaidāma pirmās grāmatas iznākšana. Krīzes laika dzeju publicē Feisbukā.

Ilga Bindre strādā dārzā un lasa grāmatas.

Annas Jurševicas radošums šobrīd aprobežojas ar sīpolu dobēm un gurķu stādiem.

Aivis Briesma pārlasījis abas Elmāra Rumbas dzejas grāmatas un Dainas Jansones-Treices krājumu “Sirds viducī”. Pašu iedvesma apciemo reti, bet nav arī pametusi pavisam.

Ilga Liepiņa dienu pirms sērgas pasludināšanas iestājās jaunā darbā Rīgā, ko nav iespējams strādāt no mājām. Reizi nedēļā auklē mazbērnu, pārējā brīvajā laikā rosās dārzā. Rakstīšanai bija pasūtījuma darbs, kurš Covid atcelta pasākuma dēļ šobrīd apstājies.

Gvido Drage raksta spoku stāstus (nupat pabeigts stāstu krājuma manuskripts) un strādā mežā.

Aigars Brics sacer romantiskus dzejoļus, kamēr viņa gleznas Veselavas kultūras nama izstāžu zālē skumst aiz slēgtām durvīm.

Sarmas Upeslejas radošās aktivitātes šobrīd ir dzeja internetā un virtuāla kontaktēšanās.

Guna Roze strādā pie divām jaunām grāmatām: jauna romāna un aizraujoša pasūtījuma darba. 28. maijā saruna ar Gunu būs skatāma jaunajā TV raidījumā “Izšķirtspēja”.

TLA iesniegusi divus projektus Tukuma novada Kultūras projektu konkursā. Gaidām rezultātus.

Ar nepacietību gaidām arī pulcēšanās ierobežojumu atcelšanu, lai ar joni gatavotos Kurzemes Dzejas dienai, kam 12. septembrī jānotiek Tukumā. Vai notiks – tas atkarīgs no Covid.

Augusts

SASNIEGUMS. Realizēts Tukuma novada Domes 2020.g. 1. kultūras projektu konkursā atbalstītais TLA projekts – iznācis Latvijas Rakstnieku savienības mēnešraksta “konTEKSTS” augusta numurs ar Tukuma literārajiem procesiem veltītu paplašinājumu. Tajā publicēti dzejnieki: Baiba Talce, Inta Riekstiņa, Gvido Drage, Aigars Brics un Irīna Pumpure, prozistes Ilga Liepiņa un Rolanda Bula. Arī diskusija “Tukums un citi kungi” (par autoru un slavu), saruna ar Gvido Dragi rubrikā “darbistabā”, recenzija par R.Bulas romānu “Sīnāja kalna lieta”, intervija ar Gunu Rozi un redakcijas sleja “Rīga ir Tukuma priekšpilsēta”. Pavisam Tukums augusta numurā aizņem 13 lappuses (plānoto 8 vietā) no 32 plus vāku. Līdz šim “konTEKSTS” paplašinājuma iespēju piedāvājis tikai Liepājai (realizēts 2 reizes ar 100% pašvaldības atbalstu) un Tukumam (realizēts ar TLA līdzfinansējumu).

PIRMIZRĀDE. Ar Hermaņa Paukša lugu “Nekur tu nespruksi, gardā” 30. jūlijā noslēdzās Dramaturgu teātra sezona. Mūsu rakstniece Ilga Liepiņa ir arī DT aktrise un šajā lugā atveidoja Deboras lomu. Heilijas lomu šajā izrādē atveidoja tukumniece Inese Rosicka. Izrādi noskatījās Ilgas spalvasmāsas Rolanda Bula, Anna Jurševica un Guna Roze.

LASĪJUMI. 8. augustā Ojāra Vācieša muzejā Rīgā notika Dzejas dienu ieskaņas pēcpusdiena. Savu dzeju apmeklētājiem lasīja tukumnieces Baiba Talce, Inta Riekstiņa un Sarma Upesleja.

Septembris

DZEJAS DIENU PASĀKUMI:

11. septembrī Baiba Talce piedalījās dzejas lasījumos Jelgavā, Raiņa parkā, bet 19. septembrī Ogres bibliotēkā.

Tukumā un pasaulē notiek “Sirds uz perona”. Tukumā iedibinātā Dzejas dienu tradīcija – zibakcija “Sirds uz perona” notika jau 10. reizi. Šogad “Sirds” izpelnījusies lielu diasporas interesi,- pirmo reizi iesaistījās latvieši Francijā, Austrijā, ASV, Vācijā un citur pasaulē. Kopā “Sirds uz perona” savā desmitgadē notika 14 valstīs.

12. septembrī –  Tukumā notika tradicionālās Kurzemes dzejas dienas, kas 1998. g. aizsākās Ventspilī. Šā gada devīze – “Ekstra vērtie kurzemnieki”. Piedalījās viesdzejnieki no citiem Latvijas novadiem: Latgali pārstāvēja Raibīs, Vidzemi – Agnese Rutkēviča, Zemgali – Dace Micāne-Zālīte. Pirmoreiz KDzD vēsturē notika dzejas slams, kā arī Tukuma centrā atklāja unikālu, novada diženākajiem literātiem veltītu vides objektu.

13. septembrī  Baiba Talce, Anna Jurševica, Aigars Brics, Aivis Briesma ar dzejas lasījumiem krāšņoja Slampes Kultūras pils pasākumu “Trīs mākslu satikšanās”, Ilga Bindre piedalījās dzejas krājuma “Zemgales vācelīte” atvēršanā (tajā publicēti arī Ilgas darbi), bet Guna Roze kopā ar Latvijas senvēstures pētnieku Māri Zvauni sarunā par dabas aprakstu nozīmi folklorā un literatūrā aizvadīja “Iedvesmas sarunas” Jaunmoku pils dārza svētkos.

Oktobris

JAUNI BIEDRI. Tukuma Literātu apvienībā divi jauni biedri – tukumniece, Smārdes pamatskolas 7. klases skolniece Ilze Muceniece un tukumnieks Guntis Zariņš.

PASĀKUMI. 10. septembrī noslēdzās apgāda “Zvaigzne ABC” rīkotā detektīvromānu un romantisko romānu konkursa. 1. vietu ieguva tukumnieks Guntis Zariņš par detektīvrromānu “Pēdējais klients”.

MANUSKRIPTS. Pagājušā rudens “Tukuma prozas fermentācija” noslēguma pasākumā Gvido Drage izpelnījās apgāda “Zvaigzne ABC” interesi – aicinājumu sagatavot un iesniegt īsprozas manuskriptu. Darīts!

VKKF finansējums. Valsts kultūrkapitāla projektu konkursā milzu konkurencē atbalstīti divi mūsējo projekti: konkursā “Nākotnes Kultūras piedāvājuma” atbalstīts TLA projekts “Prozas fermentācija” (Tukuma prozas lasījumi), bet projektu konkursā literatūras nozarē radošā stipendija piešķirta Gunai Rozei romāna “Rezervists” uzrakstīšanai (fragments bija publicēts jūlija “Laiks Kultūrai”).

SADARBĪBA. Novada nevalstisko organizāciju iniciatīvu konkursā 2021. gadā sadarbību ar TLA paredzējušas biedrības “Tukuma pensionāru biedrība” un “Tukuma Daugavas Vanagi”.

Novembris

GRĀMATA. Izdevniecībā “Latvijas Mediji” drukāšanai sagatavots Rolandas Bulas jaunākais detektīvs “Noilguma lieta”. 2. novembrī Bulai bija tikšanās ar lasītājiem Ķengaraga bibliotēkā.

SADARBĪBA. Oktobrī “Sirds uz perona” saņēma e-pastu no Latvijas vēstnieces Vācijā Ingas Skujiņas k-dzes (viņa 11. septembrī dzeju lasīja uz perona Minsterē). Vēstulē bija lūgums palīdzēt atrast vēsturisku materiālu – LTF Tukuma nodaļas 1990. gadā izdotu publikāciju. Pateicoties Tukuma bibliotēkas lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītājai D. Brakmanei, vēstniece meklēto publikāciju saņēma.

BRĪVPRĀTĪGS DARBS. TLA literāti Aigars Brics, Guna Roze, Rolanda Bula, Guntis Zariņš un Gvido Drage trīs etapos veica vides objekta “Grāmatu totēms” uz Pils ielas ieziemošanas darbus.

PROJEKTI. Gatavojam projektu pieteikumu VKKF izsludinātatajā konkursā “Valts nozīmes kultūras pasākumi”. Diemžēl projekts netika atbalstīts.

PROZAS LASĪJUMI. Plānotais Tukuma prozas lasījumu “Tā pati pasaka” fināls notika pavisam neierasti – kā sanāksme-pikets Katrīnas laukumā. Tukuma prozisti gatavojas arī Kurzemes prozas lasījumiem, kam būtu jānotiek 28. novembrī Ventspilī.

Decembris

SIRSNĪGS VĒSTĪJUMS. Saņēmām ziņu, ka Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais valsts svētku svinību laikā, ko rīkoja Latviešu apvienība Francijā, cita starpā noskatījās arī “Sirds uz perona” prezentāciju. To bija sagatavojuši tautieši, kuri septembrī piedalījās šajā notikumā Parīzē un Rīgā. Vēstnieks to novērtējis kā lielisku.

PUBLICITĀTE. Laikraksta “Latvijas Avīze” pielikumā “Kultūrzīmes” 11. novembra numurā varēja lasīt patriotu mēnesim atbilstošu interviju ar Gunu Rozi un fragmentu no topošā romāna “Rezervists”.

TUKUMA PROZISTU TRIMFS. 30. novembrī tika paziņoti neklātienē notikušā konkursa “Kurzemes prozas lasījumi 2020”rezultāti. Trīs no piecām balvām ieguva tukumnieki: Krišam Gruntem 2. vieta, Gunai Rozei – 3. vieta, bet Guntim Zariņam – Ventspils muzeja specbalva.