TLA NOTIKUMI – 2022. gada maijs – jūnijs

Tuvojas “Sirds uz perona”

Jau 12-to gadu pēc kārtas gatavojamies Tukumā izauklētajai Dzejas dienu akcijai, kas 9. septembra vakarā notiks Tukumā un visā pasaulē. Šī gada moto “Biļete ar zelta viju” – akcija būs veltīta mieram Ukrainā un visā pasaulē. Milzu gandarījums, ka projektu atkal atbalsta gan Valsts Kultūrkapitāla fonds, gan Tukuma novada pašvaldība – abos “Sirds uz perona” uzvarēja atklātā konkursā.

UNESCO Radošā pilsēta

Pēc gandrīz gadu ilgām debatēm, ar kuru nozari – kino, amatniecību vai literatūru – Tukums varētu pretendēt UNESCO Radošo pilsētu tīkla konkursā 2023. vai 2025. gadā, Tukuma novada kultūras sabiedriskā komisija gandrīz vienprātīgi lēma, ka vislielākās iespējas ir literatūrai. 11. maijā TLA šo ambīciju prezentēja domes deputātiem, kas ideju uzņēma atbalstoši – ar neslēptu lepnumu par Tukuma nozīmi latviešu oriģinālliteratūras attīstībā, kā arī literatūras potenciālu veidot pilsētas un novada atpazīstamību pasaulē. Konceptuāli deputāti deva zaļo gaismu nākamajiem soļiem ceļā uz šo titulu.

Muzeju nakts

14. maija vakarā Tukuma literāti Durbes pils pirmā stāva greznās zāles atdzīvināja ar improvizētu performanci “Smalka vakarēšana pirms 100 gadiem”. Mums bija īsts patafons ar Bellacord platēm, bija dzejas lasījumi, portretu zīmēšana, zīlēšana ar Taro kārtīm un atbilžu meklēšana simtgadīgās grāmatās. Vakarēšanu uzmanīja pats Erkils Puaro.   

Aigars Brics zīmē modeli Guntu

Ingrīda Zaķe un Bellacord
Guna Roze un atbildes 100-gadīgās grāmatās
Pie zīlnieces Santas bija rinda

Tikšanās ar lasītājiem

Pavasara aktivitātes noslēdzām ar divām autorstundām Tukuma bibliotēkā. 20. maijā ar lasītājiem tikās Rolanda Bula, bet 26. maijā – Ilga Liepiņa.

Ilga Liepiņa Tukuma bibliotēkā

Latvijas Rakstnieku savienības kongress

3. jūnijā četras Tukuma novada literātes – Iveta Šimkus, Guna Roze, Baiba Talce un Rolanda Bula – piedalījās Latvijas Rakstnieku savienības kongresā, kas pēc divu pandēmijas gadu pārtraukuma notika Latviešu Biedrības namā Rīgā. Baiba Talce un Rolanda Bula tika sveiktas kā LRS jaunās biedres (B.Talce uzņemta 2019.g., R.Bula –  2021.g.). Pavisam LRS rindās ir seši Tukuma novada literāti – arī Māra Zālīte un Ilga Liepiņa.

Baiba Talce LRS kongresā
Rolanda Bula LRS kongresā

Publikācijas

Žurnāla “Mājas Viesis” 7. maija numurā lasāma intervija ar Rolandu Bulu “Visi varmākas vispirms bijuši upuri”, publikāciju lasīt te , bet 10. jūnija žurnālā “Vakara Ziņas” – materiāls “10 lietu, kas raksturo Gunu Rozi”.

“Vakara Ziņas” 10. jūnija vāks

Jauni biedri

Šogad TLA radošajā kolektīvā iekļāvušās divas burvīgas dāmas. Līdz ar izstādi “Latvijas Grāmata 2022”, kas notika martā, mums pievienojās rakstniece un tulkotāja Ingrīda Zaķe (publicējas arī kā Gundega Kaziņa). Kopš maija – bijusī latviešu valodas un literatūras skolotāja, tagad tukumniece Ināra Bezmere.

Gundega Kaziņa izstādē Latvijas Grāmata 2022″