Zelta vija stiprāka par agresiju

Foto: Līva Lielmane

Vij, Dieviņi, zelta viju

Visgarām jūras malu,

Lai nenāca sveša salna

Šai zemē ziedu raut.

9. septembrī stundu pēc haiku konkursa noslēguma sākās ikgadējā Dzejas dienu akcija “Sirds uz perona” ar teletiltu no visiem kontinentiem, jo dzejas lasījumi “Biļete ar zelta viju” notika visā pasaulē vienā laikā. Šo notikumu translējām no bijušās estakādes iepretim stacijai “Tukums 1”, bet jāatzīst – tiešraide varēja arī nenotikt.

Divas stundas pirms akcijas sākuma AS “Latvijas Dzelzceļš” apsardze pavēlēja novākt aparatūru, jo pasākums nav saskaņots.

Jā, nebija, bet, visticamāk, pats uzņēmums to nevēlējās. “Tukuma Literātu apvienība” e-pastu ar lūgumu saskaņot pasākumu jau vairākas dienas iepriekš bija nosūtījusi (un par laimi – to varējām pierādīt) uz četrām “Latvijas Dzelzceļš” e-pasta adresēm, ar kurām komunicējām citus gadus. Atbildē nesaņēmām ne vārda ne no viena! Varbūt tāpēc, ka šogad akciju veltījām mieram Ukrainā un visā pasaulē.

Nezinu, kādus buramvārdus telefonsarunā ar “Latvijas Dzelzceļa” apsardzes priekšnieku izmantoja mūsu novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa, bet pēc soļu skaitīšanas līdz sliedēm, minētā e-pasta ekrānšāviņa un vietas fotogrāfiju nosūtīšanas pārdesmit minūtes pirms ētera laika mums atļāva strādāt.

   

Tiešraide aizkavējās par 7 minūtēm, translāciju sākām bez kameru, mūzikas un mizanscēnu mēģinājumiem. Tiešraidi vadīja Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu žurnālists Jānis Lācis, droši vien tāpēc viņa balss šķita pazīstama.

tiešraides vadītājs Jānis Lācis

  

anambļa “Zelta stīdziņas” vadītāja Biruta Deruma dāvina Japānas vēstniekam kolektīva skaņu ierakstus

Par muzikālo pavadījumu rūpējās “Zelta stīdziņas” no Jelgavas. Translācijas sākumā dalībniekus uzrunāja ukrainiete Oksana Pugačova, kura kopā ar abiem bērniem kopš pavasara par savām mājām sauc Tukumu. No viņas rokām origami miera balodi saņēma Japānas vēstnieks Latvijā Jasuši Takase, kurš balodi palaida lidojumā apkārt zemeslodei.

Ukrainiete Oksana Pugačova ukraiņu valodā lasīja Raiņa “Lauztās priedes”
Akcijas “Sirds uz perona” idejas autore un organizatore Guna Roze-Tamule
Japānas vēstnieks Latvijā Jasuši Takase kungs no stacijas “Tukums 1” laida miera dūju apkārt pasaulei

 

Mēs to paveicām! Cilvēki vismaz 40 vietās Latvijā un 13 ārvalstīs izveidoja mantru mieram – apskāva pasauli ar mieru un…dzeju.

Vārdam un domai ir spēks!

   

Nākamajā dienā akcijas ārvalstu kuratore Lelde Vikmane WhatsApp rakstīja: “Man izskatās, ka mūsu zelta vija ir nostrādājusi. 💙💛🤞Ukraiņi spiež krievu armiju atpakaļ.🙏”

Tiešraides ierakstu var noskatīties te