CITĀDAS BEIGAS – fināls

2023. gada 26. novembrī, tukumnieki Šlokenbekas muižā fermentēja prozu.
Uzdevums bija ne pa jokam grūts un ne pa jokam interesants,- uzrakstīt citādas beigas kādam no 3 žūrijas piedāvātajiem latviešu literatūras klasikas darbiem: “Purva bridējs”, “Kaķīša dzirnavas” un “Vanadziņš”.

6 no 11

Žūrijai (Bārbala Simsone, Jūlija Dibovska, Dzintars Tilaks) bija jālasa 11 darbi. Anonīmi.
Konkursa dalībnieki. No kreisās: Lelde Laugale. Ingrīda Zaķe, Ināra Bezmere, Guntis Tālers, Maija Laugale, Amanda Kempele un Krišs Grunte.
Darja Aristova nebija ieradusies finālā, bet Imants Liepiņš – neietilpa kadrā 🙂
No 11 darbiem 4 žūrija virzīja finālam. Vēl 2 darbus finālam izvirzīja paši autori, trešais autoru izvēlētais darbs sakrita ar žūrijas izvēli. Tātad finālā savas citādas beigas nolasīja 6 autori: Guntis Tālers, Ināra Bezmere, Amanda Kempele, Krišs Grunte, Guna Roze un Imants Liepiņš.
Neizskaidrojamas sakritības dēļ tie bija:
– 2 Vanadziņi,
– 2 Kaķīša dzirnavas un
– 2 Purva bridēji.

Dāvanas stāstam

Bet pirms lasījumiem notika kaut kas vēl nebijis – autori apdāvināja citu autoru stāstus. Kurš kuru – to noteica izloze. Un tā kā arī autori kolēģu darbus lasīja anonīmi, nevienam nebija ne jausmas, kas būs dāvanas saņēmējs. Nu, bet tas radošums! – nenopriecāties! Kristīne (uf! Purva bridēja citu beigu autore) saņēma “to nolādēto pudeli”, Kaķīša dzirnavu autors – kotleti, jo… viņa versijā varoņi cepa kotletes utt.

PURVA BRIDĒJI

Klausoties un skatoties Amandas Kempeles “Purva bridēju”, šķita – pati Kristīne atnākusi. Viņas uzrakstītajās beigās starp Edgaru un Akmentiņu notiek duelis, bet Kriša Gruntes versijā uzzinām, ka Kristīnei būs Edgara bērns.
 

Kaķīša dzirnavas

Ināras Bezmeres versijā īsto atbildi zināja pils vecais spogulis, bet Gunta Tālera sacerējumā – velis.

VANADZIŅŠ

Abās Vanadziņa versijās puisēna tētis izrādījās nelietis – Gunas Rozes stāstā viņš kalpo Staļina noziedīgajai filozofijai, bet Imanta Liepiņa “Vanadzņā” laivā pārvadā dinamītu, lai uzspridzinātu Brīvības pieminekli.

MŪZIKA

Citādas beigas skaņās ietērpa ģitāristu duets – Ģirts Pavēnis un Artūrs Kutepovs. Ak, kas tā bija par mūziku! Varētu klausīties tikai to, tikai to! To pašu sacīja mūziķi: viņi varētu visu dienu klausīties tik talantīgus lasījumus. (un tāda abpusēja mīlestība ir dārgums)
 

LAUREĀTI

KLAUSĪTĀJU balvu ieguva Imants Liepiņš par vienu no Vanadziņa versijām.
AUTORU balvu ieguva Guna Roze par otru Vanadziņa versiju.
ŽŪRIJA apbalvoja 4 autorus:
3. vietu dalīja konkursa debitante Amanda Kempele – Purva bridējs
un Ināra Bezmere – Kaķīša dzirnavas
2. vieta Imants Liepiņš un viņa Vanadziņš
un 1. vietu ieguva Guntis Tālers par savu Kaķīša dzirnavu versiju.
Konkursa laureāti. No kreisās: Amanda Kempele, Ināra Bezmere, Guntis Tālers, Guna Roze, Imants LIepiņš. Un žūrija: Jūlija Dibovska un Bārbala Simsone
festivāla Prozas lasījumi noslēguma pasākumā 10. decembrī Rīgā savu darbu lasīs GUNTIS TĀLERS.
Guntis Tālers
P.S. Žūrija lēma, ka Tālers nākamgad vairs nedrīkst piedalīties prozas fermentācijas konkursā, jo ir vinnējis jau 3 gadus pēc kārtas. Jādod iespēja arī citiem 😉 Iespējams – ņemsim viņu žūrijā.