Aleksandrs Čaks. Domās par tevi

Grāmata un divi kompaktdiski – paklausies

Man patīk laiks, kad braucu mašīnā viena. Tukums – Rīga vai tālāk. Tad parasti paņemu līdzi kādu CD, kuru vēlams baudīt divatnē ar sevi, un vēlams sēdēt un klausīties, nedarot neko citu. Braukšana tam der lieliski!

CD vāks
CD vāks

Sestdienas braucienā paņēmu līdzi CD Aleksandrs Čaks. Domās par Tevi (dubultnieks). Dēls uzdāvināja Ziemassvētkos, un šis bija mans pirmklausījums. Pirms tam par šo projektu zināju tikai no intervijām ar aktieriem un citas informācijas presē.

Tā ir grāmata plus tās audioversija vienos vākos. Pirmajā CD Čaka dzeju lasa Vilis Daudziņš, otrajā skan dziesmas ar Čaka vārdiem.

Vienreizīgi!!! Kā skābeklis garam, sirdij, dvēselei! Sāku ar dziesmām. Tas, kā Čaku izprot (komponē un nodzied) Artis Robežnieks (1.-8.), ir ovāciju vērts! Tik bijīgi atdod godu Čakam, lai nedominētu Robežnieks, bet tai pašā laikā… to paveic tieši viņš! Tas liecina ne vien par aktiera profesionālismu, bet arī par cilvēciskajām īpašībām. Citu komponistu dziesmas (Pēteris Plakidis, Imants Kalniņš un slavenais Nezināmais), tostarp tautā mīlētākās – Nezināmā autora Miglā asaro logs un Liepas satumst – dzied Artūrs Skrastiņš. Atzīšos, pazibēja kluss prieks, ka te nu Robežnieks ir pārāks par Dailes teātra skatuves prīmu, un tur neko nevar padarīt, jo… Robežnieks vienkārši ir labāks! Smeķīgi un asprātīgi brīnišķīgā ebreju akcentā pats savu dziesmu Marijas iela nodzied Uldis Stabulnieks, bet divas Artura Maskata dziesmas – Ivars Kalniņš.

Pēc tam baudīju Čaka nepārspējamo mīlas dzeju spožā JRT aktiera Viļa Daudziņa lasījumā. Viņa talants ir pasaules mēroga vērts, šaubu nav! Bet tas, kā viņš runā Čaku!!!… Nu, jā, Daudziņš taču leģendāro dzejnieku ir atveidojis arī uz skatuves un TV versijā. Ne velti tieši viņš ir pirmais Čaka piemiņas zīmes laureāts. Klausoties Čaka dzeju Daudziņa daudzveidīgajā lasījumā, biju nosista un celta vienlaikus. Bez elpas un bezsvara stāvoklī… Man nav ko piebilst. Ne velti šis projekts esot izstrādāts kā puišu veltījums sievietēm – kā atzīšanās mīlestībā.

Esmu laimīga, ka savulaik ir sanācis daudz strādāt gan ar Vili Daudziņu, gan Arti Robežnieku, kurš ierunāja dzeju arī TLA radītajā Kurzemes Mākslas un dzejas dienām veltītajā filmā Pretī. Šoreiz izmantoju izdevību un pateicu PALDIES abiem skatuves māksliniekiem par perfekto darbu pie CD Domās par tevi.

Gūtās emocijas mani rosināja attīstīt TLA rudenī pavīdējušo ideju par Čaka akciju Tukumā. Šis ir dzejnieka 115 jubilejas gads, un ideja pelnījusi, lai kļūtu par īstenību, tātad tā tam būs būt! Un tur noteikti skanēs dzeja un dziesmas no šīs audio grāmatas.