Tukuma prozas lasījumi 2018


SAVUS DARBUS LASĪS:
Rolanda Bula
Gvido Drage
Krišs Grunte
Ilga Liepiņa
Imants Liepiņš
Olga Meldere
Guna Roze
Vilis Seleckis

Tiks piešķirtas 3 balvas:
1) Klausītāju,
2) Autoru,
3) Žūrijas.

 
Darbu fragmenti iesūtīšanas secībā
1.
Melnais kuģis bija izniris no izplatījuma neiespējamā ātrumā — tas traucās ar stabilu divdesmitdaļu gaismas ātruma, tātad Zemes tehnoloģijām absolūti neaizsniedzamu ātrumu. Ticis Zemes tuvumā, tas bija sācis šaut pa trešo planētu no Saules, līdz tika aiztraucies garām, lai nekad neatgrieztos.
 
2.
Saule pa tam krīt aizvien ātrāk un kā nokaunējusies sarkst jo košāk. Bet vakara brīze sakustina mežgalus, sarkanais balons apstājas, padomā, parūcina degli, tiek augstāk, taču tur viņu jau strauji nes atpakaļ uz tumšo egļu vēri, kur nosēsties nekādi nav iespējams. Saša griež stūri tā, ka Žanis iekaucas, bet Šūms kaut kur Monte Karlo trasē saķer galvu.
 
3.
Nesen bija arī tādi laiki, kad Līgo svētki bija aizliegti. Tos svinot pagāni. Bet tika svinēti katrā latviešu sētā. Ja kāds bij’ miezīti piesūcies kā ods, tika sutkās iespundēts uz dažām diennaktīm. Latviešu līgodziesmas nevarēja apklusināt tāpat kā marta runču melodijas.
 
4.
Jā, viņš Judei prasīja atskaitīties, kur iztērēta nauda, ko darījusi pa dienu, kur gājusi, kam zvanījusi. Ja sēd mājās, kamēr vīrs pelna naudu, tad nav ko lieki pļāpāt te ar mammu, te vēl nez ar ko. Leo prasīja dienas atskaiti par norunāto laiku un tukšsarunu adresātiem. Grūti uz lapas sarakstīt? Ekonomiskā un psiholoģiskā vardarbība, uzmācīga kontrole, ko neteiksi! Smiekli! Ja sitis būtu…
 
5.
Publika atzinīgi uzgavilē un korī sāk skandēt saukli kā hokeja spēlē. Arvien skaļāk un ritmiskāk, līdz pārkliedz dunu manā galvā. Viegli būt otrā pusē! Viegli ir kūdīt: “Nemīz, met! Nemīz, met!” Aiz TV ekrāniem droši vien iet vēl karstāk. Gan jau arī viņa skatās, ja vēl nav tālēs zilajās, jo “tāds piedāvājums mēdz būt tikai reizi dzīvē”.
 
6.
Astra visdrīzāk piederas grupai, kuru Verners raksturo pavisam īsi: “Kad sieviete izskatās lieliski, bet gadus noteikt neiespējami, tad viņa, pat, ja minēt atļauts tikai vienreiz, noteikti ir veca”. To gan viņš teica, skatoties slavenas mākslinieces jubileju, bet Astra nekavējoties piedrāklēja “sieviete ir veca, kad viņai vairs nedod ātro kredītu”. 
 
7.
“Un šis ir sapnis, kuru tu ļoti bieži redzi miegā?” – Baumanis veica pierakstus. Viņa uzmanība bija simtprocentīgi pievērsta Kārlim. Daktera degunu rotāja brilles, caur tām spīdēja divas brūnas acis. “Jā! Bet man ir sajūta, ka esmu to dzīvojis, šķiet, ka sapņoju pats savu dzīvi! Arī šobrīd! Vai tā maz var būt?” – Kārļa elpas vilcieni kļuva biežāki un smagāki.
8.
— Pie mums ieradusies lieciniece, kas esot redzējusi iespējamo Villijas Dāles slepkavu. Lūdzu pierakstiet viņas liecību, pēc tam ķerieties pie bildes taisīšanas. Gravas jaunkundzei ir spoža iztēle, vēl spožāka atmiņa, viņa man ļoti spilgti raksturoja to personu, ko sastapa redakcijā. Varētu iznākt laba bilde.