Ūdensvīrs ar resno bizi ir klāt!

Vai sagadīšanās, ka tieši Ūdensvīra laikmetā un Ūdensvīra zodiaka mēnesī iznākusi Ilgas Liepiņas jaunākā grāmata “Ūdensvīrs ar resno bizi”?

Pati autore saka:

“Ūdensvīrs ar resno bizi” varētu būt kā pastmarka uz vēstules, ko sūtu sev svarīgajiem cilvēkiem neatkarīgi no viņu dzīvs/miris statusa. Jo dzimtaskokā mēs – ikviens – dzīvojam mūžīgi. (Starp citu, viens nosaukuma variants bija “Zvaigznes Dzimtaskoka zaros”). Stāsti aptver četras paaudzes un gandrīz 130 gadu laikaposmu – trīs gadsimtus, jo vecāmāte ar vectēvu dzimuši 1899. gadā, bet mans mazdēls 2017.tajā.
Grāmata tapa “pa vidu” dažiem citiem rakstu darbiem, pat bez nolūka stāstus apkopot, drīzāk izdrukāt, iebāzt vāciņos, lai stāv par atmiņu pēcnācējiem. Pirmie uzrakstījās Zivs, Dvīne un Strēlniece, tad Vēzis, Mežāzis… līdz pamanīju, ka te varētu sanākt kas vairāk! Tātad otru pusi jau rakstīju ar nolūku, sijādama daudzos pretendenus caur “cik daudz man šis cilvēks nozīmējis” sietu. Daudzi palika aiz borta, pietiktu Piena ceļam, bet formāts jau bija nolemts.
Ir milzums veidu, kā pateikties – slavināt – apjūsmot – iemūžināt Ceļazvaigznes, Iedvesmotājus, Pretņus (Rainis!): var nosaukt viņu vārdā ābolu vai dāliju šķirni, jahtu, viesuļvētru, firmu, zirgu, meteorītu, bērnu, filmu, konfektes… Lielākoties ļaudis zīmē dzimtaskokus, arī man tāds ir, sen jau vajadzēja papildināt. Ikviena šāda aktivitāte liek apstāties, ieskatīties sevī, izdarīt secinājumus, dod spēku un paver jaunus apvāršņus.”

Ilga Liepiņa tla.lv lasītājiem dāvā brīnišķīgu iespēju, kādas nav grāmatas lasītājiem – varam aplūkot četru paaudžu prototipu fotoattēlus.

Strēlniece savā kāzu dienā 20. gs. 20.tajos

 

Dvīne ar mazo Ūdensvīru 20.gs. vidū

 

Dvīnis 21. gs. 20.tajos

 

mazais Lauvēns 21. gs. 20.tajos