Tukuma prozas fermentācijai – 10 gadi

Foto: Līva Lielmane
Piektdienas, 25.novembra vakarā Tukuma pilsētas Kultūras nams kamīnzālē pulcējās novada literāti un viņu atbalstītāji, lai piedalītos ikgadējo Prozas lasījumu – konkursa “Tukuma prozas fermentācija 2022 – Sakāmi vārdi” finālā.
Pasākums tikai translēts tiešraidē Tukuma literātu Facebook lapā. Tur to var noskatītes joprojām.

“Nemierīgās dvēseles” prezentācija

Vispirms publika iepazinās ar Gunta Tālera šoruden aphgādā “Zvaigzne ABC” iznākušo grāmatu “Nemierīgās dvēseles. Veļu laika stāsti”
Guntis Tālers

Pasākuma apmeklētāja ar telefonu fotografē Gunta Tālera uzstāšanos

Vakara 2. daļa – prozas konkursa retrospekcija

Šī gada pasākums bija īpašs – Tukuma Literātu apvienība atzīmēja literārā konkursa “Tukuma prozas fermentācija” desmito gadskārtu.

Pirmie lasījumi notika Tukuma bibliotēkā 2013. gadā, kad pieci “Tukuma Literātu apvienības” autori savā starpā un nelielai publikai lasīja topošo romānu fragmentus, lai saprastu, kā uzrakstītais strādā uz publiku, kā veikto vērtē citi autori un arī klausītāji, tātad potenciālie lasītāji. Balvas togad nepiešķīra. Publiski izsludināts konkurss ar noslēguma lasījumiem sākās 2014. gadā.

2019. gadā Tukuma prozas lasījumi pārvērtās par Prozas fermentāciju. Kopš tā laika autori konkursam vairs neiesniedz brīvi radušos tekstus, be katru gadu viņiem ir cits uzdevums. Pa šiem 10 gadiem konkursā piedalījušies 24 autori un puse no tiem nav TLA biedri.

Deviņu gadu laikā astoņi konkursā lasītie stāsti vai romānu fragmenti iekļuvuši grāmatās, kas bija izstādītas nelielā ekspozīcijā. Imanta Liepiņa “Ukraina, dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija”, Gunas Rozes “101. kilometrs” un “Sadursme”, Rolandas Bulas “Atpakaļceļš”, Arvīda Deģa “Laktīgalas aptieķnieks”, Viļa Selecka “Meitenes ar eņģeļa tetovējumu”, Gvido Drages “Karma sūtra. Stāsti” un Gunta Tālera “Nemieīgās dvēseles”. Devītā grāmata – Ingrīdas Zaķes “Šugerbušs. Absurdi stāstiņi vīriešiem” apgādā “Zvaigzne ABC” iznāks jau šogad.

Apmeklētājs fotografē lasījumu. Talajā plānā grāmatu ekspozīcija

Kas attēlots logotipā?

Konkursa desmit gadu jubilejā tam beidzot ir savs logo (ska. raksta titulattēlu). Pirms mēneša izsludinājām konkursu Kas attēlots logotipā?  Uzvarētājam piedāvājām izvēlēties jebkuru no TLA autoru izdotajām grāmatām. Uzvarētāja ir Irīna Pumpure. Savā vēstulē viņa rakstīja:

“Tālā, 1962.gada ziema. Skoliņa Kazahijas vidienē. Uz pirmklasnieču sola, viducī, tam paredzētajā iedobē, skolotāja ievieto pirmo tintnīcu klasē. Mums abām ar solabiedreni un vārda māsu – Irinu Bezrukovu ir tas gods un bezgala grūtais uzdevums – nolikt malā zīmuli, ar kuru pus gadu esam rakstītprasmi apguvušas, iemērkt tintnīcā spalvaskātu un bez klekšiem tikt līdz burtnīcas lapai.
Slīpsvītru burtnīca un tintes spalvaskāts līdzās tintnīcai, tie vēl joprojām ir skaistu atmiņu simboli.”

Irīna izvēlējās balvā saņemt Ilgas Liepiņas šogad iznākušo grāmatu “Ūdensvīrs ar resno bizi” un saņēma to no autores rokām.

Iīna Pumpure saņem Ilgas LIepiņas grāmatu
No kreisas: Irīna Pumpure, Ilga Liepiņa

Kas tad ir attēlots logotipā? Izrādās – kolba /fermentācija/, kas tikpat labi izskatās arī pēc tintnīcas /rakstniecība/ un spuldzes /jaunas idejas, garīgums, gaisma/.  Kolbā ir šķidrums, kas skalojas pāri robežām /radošais lidojums/, tomēr tas nedodas rokās spalvaskātam, kas ir arī spuldzes deglis /radošās mokas/. Bert tūlīt, tūlīt jau pieskarsies un taps jauns darbs, lai šautos laukā no fermentācijas trauka.

Logotipa ideju apsprieda visi TLA literāti, bet uzzīmēja māksliniece Lolita Kalniņa – Ozoliņa.

Logo rotāja arī Pateicības rakstu mapītes vākus

Turpinājumā – lasījumi

Šogad konkursantiem nācās izpildīt visai āķīgu uzdevumu: radīt savus prozas darbus, pieskaņojot tos žūrijas piedāvātiem sakāmvārdiem. Mesto izaicinājumu pieņēma 9 Tukuma novada prozas autori, anonīmi iesniedzot 12 stāstus. Viens no tiem neatbilda konkursa nolikumam, tāpēc žūrija vērtēja 11 darbus.
Pirms lasījumiem visi 8 autori no Tukuma novada Domes pārstāves Laimas Bautras rokām saņēma skaistus ziedus un pašvaldības Pateicības rakstus.
Tukuma novada Domes kultūras nodaļas speciāliste Laima Bautra
Ziedi konkursa debitantei Inārai Bezmerei

Nolasot mini fragmentiņu un stāsta nosaukumu, finālistus atklāja žūrijas pārstāve Bārbala Simsone. Stāstam raksturīgus attēlus, kas projicējās telpā uz sienas, izvēlējās paši autori.

Bārbala Simsone atver aploksnes

Guntis Tālers lasa stāstu
lasa Guntis Tālers

Savu darbu lasa Ingrīda Zaķe
Ingrīda Zaķe

Darbu lasas Gvido Drage
Gvido Drage

Stāstu lasa Guna Roze
Guna Roze

Savu darbu lasas Ināra Bezmere
Ināra Bezmere

Maija Laugale jau gandrīz gadu strādā ārpus Latvijas, tāpēc savu darbu lasīja video ierakstā

Prozas lasījumus bagātināja virtuozās akordeonistes Inita Āboliņa perfektais muzikālais sniegums. Māksliniece bija iepazinusies ar visiem konkursantu stāstiem, lai katram īpaši pielāgotu savas skaņdarbu improvizācijas, kas izpelnījās klausītāju vētrainus aplausus.

spēlē Inita Āboliņa

 

Vai viegli būt žūrijai?

Tāpat kā iepriekšējos piecus gadus  konkursa darbu vērtēšana tika uzticēta profesionālai žūrijai. Stāstus lasīja, vētīja un kritizēja latviešu rakstnieks un žurnālists Osvalds Zebris, literatūrzinātniece un apgāda Zvaigzne ABC redaktore Bārbala Simsone, un apgāda Izdevniecība “Latvijas Mediji” redaktore, literatūrzinātniece Jūlija Dibovska .

Kā fināla pasākumā atzina žūrija, iesniegtie darbi bija ļoti kvalitatīvi, tamdēļ vērtēšanas process nebija nemaz tik vienkāršs, neizpaliekot arī karstām diskusijām starp žūrijas locekļiem.

No kreisās: Jūlija Dibovska, Osvalds Zebris,Bārbala Simsone

Radošā konspirācija

No iesniegtajiem darbiem žūrijai bija jāizvēlas sešus, ko virzīt fināla lasījumiem. Tomēr finālā iekļuva septiņi stāsti, jo Autoru balvu bija ieguvis darbs, kuru žūrija bija ierindojusi 7. vietā (kā rezervistu, ja nu kāds no sešiem autoriem neierastos noslēguma pasākumā). Kurš no septiņiem finālā lasītajiem darbiem tas ir, līdz pat apbalvošanai nezināja ne autori, ne klausītāji.
Konspiratīva bija arī finālistu un vēl jo vairāk – laureātu – anonimitātes glabāšana.
Žūrija savu izraudzīto stāstu nosaukumus sūtīja māksliniecei Lolitai Kalniņai-Ozoliņai, kura zināja arī stāstu autorus, un gatavoja diplomu dizainu, apvienojot autora vārdu un darba nosaukumu. Projekta vadītājai Gunai Rozei apstiprināšanai viņa sūtīja jautras skices.
Rūdolfam Briedim
Santa Klausam

Gatavo Goda rakstu maketus māksliniece sūtīja tieši tipogrāfijai, kas pasūtītājam – Tukuma Literātu apvienībai tos atdeva aizlīmētā aploksnē. Aploksni noslēguma pasākumā jau pēc lasījumiem atvēra žūrija, parakstījās uz Goda rakstiem un pasākuma otrajā daļā pasniedza laureātiem.

 Laureātu liste

Lai arī izvērtēt nav bijis viegli, pie vienota lēmuma nozares speciālisti tomēr nonāca, un beigu beigās izrādījās, ka:

 

❗️ Īpašu atzinību par iesniegto stāstu literāro meistarību un atbilstību āķīgajam konkursa uzdevumam, ieguva: Guna Roze ar stāstu “Liedaga Bolero”, lasi te,
    bet žūrijas galveno balvu saņēma Guntis Tālers ar stāstu “Tauriņa spārnu vēziens.”, lasi te.
Galvenā balva - 100 eiro
❗️ Nomināciju “Klausītāju balva” ieguva Ināras Bezmeres “Piektais cēliens”, bet “Autoru balva” nonāca pie Gunta Tālera par viņa stāstu “Tikšanās ar veco Sirkantu”, lasi te.
“Tukuma prozas fermentācija 2022” organizēja “Tukuma Literātu apvienība” ar Tukuma Novada Pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds finansiālu atbalstu.